Rijk wijst Spoorzone Arnhem-Oost aan als gebied voor versnelling woningbouw

Terraced houses under construction in Arnhem, Netherlands

Het Rijk heeft Spoorzone Arnhem-Oost aangewezen als zeventiende en laatste van de nationale gebieden waar de komende decennia veel woningen gaan verrijzen. 

Dankzij deze nieuwe zogeheten Novex-status kan de gemeente aanspraak maken op meer middelen vanuit Den Haag om te investeren in een leefbare omgeving, betere bereikbaarheid en duurzame economie. In eerste instantie stelt het Rijk 17 miljoen euro beschikbaar om fietspaden, ov-knooppunten en wegen aan te leggen. Hierdoor kunnen woningbouwprojecten versneld worden uitgevoerd.

Met de Novex-status gaat Arnhem een langdurige samenwerking met het Rijk aan voor de versnelling van de woningbouw. Het Arnhems college is verheugd over dit besluit, zegt wethouder Stedelijke ontwikkeling Cathelijne Bouwkamp. ‘Arnhem heeft de komende jaren veel betaalbare woningen nodig. Juist in deze wooncrisis, waarin veel mensen op zoek zijn naar een woning, is het belangrijk dat we met steun van het Rijk de bouw van woningen kunnen versnellen.’ In Arnhem zijn tot 2040 zo’n 16.000 extra woningen nodig. Een deel daarvan komt in Spoorzone Arnhem-Oost. 

Bereikbaarheid verbeteren

Om nieuwe woningen en bedrijven bereikbaar te houden, zijn betere en nieuwe fietspaden, ov-verbindingen en wegen nodig. Het Rijk stelt vanuit het mobiliteitsfonds in eerste instantie ruim 17 miljoen euro beschikbaar om de woningbouw in Spoorzone Arnhem-Oost en ook Arnhem Zuid-Centrum te versnellen. Deze bijdrage is toegekend aan mobiliteitsprojecten zoals hubs, fietspaden en het verbeteren van stations. Voor onder meer station Presikhaaf is budget beschikbaar gekomen voor verbeterde bereikbaarheid van de campus.

Wethouder Mobiliteit Nermina Kundić: ‘Ik ben blij dat het kabinet besloten heeft geld vrij te maken voor onze infrastructuur. Deze investeringen dragen bij aan een snellere ontwikkeling van onze stad.’

De toewijzing van Spoorzone Arnhem-Oost als Novex-grootschalig woningbouwgebied is tot stand gekomen mede dankzij de inspanningen van de Groene Metropoolregio, het samenwerkingsverband van 18 gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen. Lees meer op www.groenemetropoolregio.nl

Total
0
Shares
Previous Post
Foto: Introdans

Gouden Stadspenning voor Ton Wiggers

Next Post

Como amante do esporte, sabe-se quão importante é acompanhar as últimas notícias

Related Posts